RISCURI PSIHOSOCIALE ÎN ORGANIZAȚII. STUDIU DE CAZ ÎN CADRUL UNEI COMPANII CU PROFIL FARMACEUTIC - USM ADMIN (Moldova State University, 2021)
Studiul a avut drept scop identificarea și analiza situațiilor cu potențial de risc psihosocial, specifice domeniului de promovare și vânzare a medicamentelor - un domeniu de activitate caracterizat prin axare pe profit, competiție acerbă, stabilire a obiectivelor înalte, ceea ce creează un mediu de stres continuu pentru angajați. Analizând datele din interviuri, au fost identificate o serie de situații cu potențial de risc psihosocial în activitatea angajaților din cadrul unei companii farmaceutice, legate în special de prezența unor bariere în comunicare, lipsa de experiență la medicii novici din cadrul acestor companii și cea mai dificilă situație - refuzul din start al vizitei de către clientul-cheie și medic. Strategiile rela- tate de intervievați denotă că abilitățile de influență interpersonală se dezvoltă "din mers", fiind aplicate mai multe tehnici de obținere a complezenței (de ex., tehnica etichetării, "piciorul în ușă" ș.a.). În acest sens, se subliniază necesitatea unor programe de intervenție psihosocială care ar viza dezvoltarea unor abilități de gestionare a situațiilor problematice cu care se confruntă medicii în activitatea lor profesională exercitată în cadrul companiilor farmaceutice. Cuvinte-cheie: muncă emoțională, riscuri psihosociale, reprezentanți medicali, strategii de influență interpersonală.