Development, Validity and Reliability Study of the "Turkish Assessment Tool for Bilingual Children (TAT-BC) - Gülçin Kaya; Serap Aktemur Gürler; Abdulhamit Kurupınar; Ebru Karakuş Özdemir; Ümmühan Akpınar; Mehmet Akif İnci; Fulya Temel; Hilal Genç; Aslı Balcı; Eren Ertör; Zafer Ertürk (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2021)
Araştırmada, 12-72 aylık iki dilli çocukların dil gelişiminin değerlendirilmesi amacıyla "İki Dilli Çocuklar için Türkçe Değerlendirme Aracı"nın geliştirilmesi ve geçerlik-güvenirlik çalışmasının yapılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklem grubu amaçlı örnekleme yöntemiyle Türkiye'de iki dilli çocukların yoğun olduğu Ağrı, Hakkâri, Kars, Erzurum, Adıyaman, Ankara, Diyarbakır, Gaziantep, Mersin, İstanbul ve Van illerinde yaşayan 12-72 aylık iki dilli 772 çocuktan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen "İki Dilli Çocuklar için Türkçe Değerlendirme Aracı" ve "Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre "İki Dilli Çocuklar için Türkçe Değerlendirme Aracı"nın geçerli ve güvenilir olduğu söylenebilir. Bu doğrultuda geliştirilen değerlendirme aracının Türkiye'de yaşayan 12-72 aylık iki dilli çocukların Türkçe dil gelişim düzeylerini belirleyerek bu çocuklara yönelik uygun eğitim programlarının hazırlanmasına ve çocukların dil gelişimindeki farklılıkları ve dil edinim sürecini anlamaya yardımcı olacağı düşünülmektedir.