PROPRIETĂȚILE FLUIDULUI ORAL LA COPIII CU TUMORI MALIGNE ÎN REGIUNEA CAPULUI ȘI GÂTULUI - Aurelia SPINEI; Anca CHIRIAC; Iurie SPINEI; Vasilica TOMA; Liliana FOIA (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Rezumat.Scopul prezentului studiu a fost estimarea relației dintrenivelul TNF-α și gradul de microcristalizare (GMC) a fluidului oral(FO) la copiii cu tumori maligne în regiunea capului și gâtului (RCG). În studiul de tip caz-martor au fost incluși 72 de copii cu vârste cuprinse între 1 și18 ani repartizați în 2 loturi identice după structură. Lotul de cercetare (L1)a fost constituit din 36decopiicutumorimaligneînRCG. În lotul martor (L0)au fost incluși 36 de copii conventional sănătoși. S-au studiat biomarkerii combinați - morfologici (GMC al FO) și nivelul citokineiTNF-α în FO la copii cu tumori maligne în RCG și subiecții conventional sănătoși. TNF-α în FO a fost apreciat prin metoda de analiză imunoenzimatică. Analiza rezultatelor studiului a elucidat nivelul crescut al TNF-α, în FO al copiilor cu tumori maligne, comparativ cu subiecții sănătoși. Analiza corelațională a depistat relaţia inversă semnificativă (r=-0,83, р<0,01) dintre nivelul TNF-α și GMC a FO la copiii cu tumori maligne în RCG în stadiile I și II. Totodată, la copiii convențional sănătoși, dar și la copiii cu tumori maligne în RCG în stadiile III și IV nu s-au observat interdependența dintre nivelul TNF-α în FO și GMC al FO. Concluzii. Apreciereabiomarkerilorcombinați în probele de FO (niveluluiTNF-αșiparticularitățilormorfologice) reprezintă o analiză non-invazivă inovativă pentru depistarea precoce a tumorilor și evaluarea riscului la malignitate orală.Pentruutilizrea clinică a biomarkerilor FO este necesarsă se elaboreze protocoale standardizate șisă se efectueze studii ample în care să se excludă influența diferitelor variabile de confuzie.