Rodzina wobec śmierci dziecka. Żałoba, kryzys, wsparcie społeczne - Katarzyna Stankiewicz (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2016)
Celem artykułu jest przedstawienie śmierci dziecka jako sytuacji kryzysowej dla rodziny jako systemu i jej członków, jak również analiza potencjalnych wyzwań czy zagrożeń związanych ze wsparciem społecznym w tych okolicznościach. Autorka odnosi się do kwestii żałoby po śmierci dziecka jako szczególnego rodzaju żałoby, opisując dynamikę procesu oraz czynniki warunkujące jego prawidłowy przebieg. Śmierć dziecka jest postrzegana jako przyczyna kryzysu. Autorka przedstawia zasoby jednostki i rodziny, które umożliwiają radzenie sobie z tym szczególnym doświadczeniem i podkreśla potrzebę wielowymiarowego wsparcia społecznego, które jest konieczne, aby przetrwać taką gehennę. Jednocześnie określane są potencjalne przeszkody związane z udzielaniem takiego rodzaju wsparcia, których przyczyną jest głównie ich nieadekwatność. Uczestnictwo w zewnętrznej grupie wsparcia zostało przedstawione przez autorkę jako alternatywa dla wsparcia ze strony krewnych dotkniętych śmiercią dziecka.