Tek taraflı dudak damak yarıklı hastalarda üç boyutlu görüntüleme ile nazolabial asimetrinin değerlendirilmesi - Selin Alpağan Özdemi̇r; Elçin Esenli̇k (Gazi University, 2020)
Amaç: Dudak damak yarıklı hastaların tedavi başarısında fasiyal asimetri önemli bir komponenttir. Bu retrospektif çalışmanın amacı, nonsendromik tek taraflı dudak damak yarıklı hastalarda üç boyutlu yüz görüntüleme kullanılarak pronazal, nazolabial ve paranazal bölge asimetrilerinin değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu tek taraflı total dudak damak yarığı bulunan, yaşları 8-29 yıl arasında olan 29 hastadan oluşmaktadır. Tüm hastaların 3 boyutlu stereofotografik yumuşak doku görüntüleri analiz edildi. Ölçümler yarık olan ve olmayan taraflar için yapılarak birbirleriyle karşılaştırıldı. Yarıklı ve yarıksız taraf ölçüm farklılıklarının tespiti için eşleştirilmiş t testi kullanıldı.Bulgular: Yarıklı ve yarıksız taraf ölçümlerinde istatistiksel olarak önemli farklılıklar gözlendi. Alar kontur-Pronazal mesafesi, yarık olan tarafta yarık olmayan tarafa göre istatistiksel olarak önemli düzeyde daha uzun bulundu (p<0.05). Subnazal-Pronazal/Alar kontur-Pronazal oranı, yarık olan tarafta yarık olmayan tarafa göre istatistiksel olarak önemli ölçüde düşük bulundu (p<0.05).Sonuç: Tek taraflı total dudak damak yarıklı hastalarda yanak ve bukkal kontürlerinde ve dudak köşesi-Subnazal ile Krista filtri -Subnazal ölçümlerinde önemli bir asimetri göstermedi. Asimetrik görüntü, alar taban ve pronazale bölgelerinde belirgindi.