UŽIVANJE ALKOHOLA MED NOSEČNOSTJO - Kaja Kranjc; Neža Lipovec; Evgen Benedik (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2023)
Slovenija se glede količine popitega alkohola uvršča v vrh evropskih držav. Pitje alkoholnih pijač je del slovenske kulture, družbeno vezivo, neobhodni sestavni del družabnih dogodkov in praznovanj. Uživanje alkohola pogosto preseže mejo manj tveganega pitja in tako predstavlja pomembno tveganje zdravstvenih težav in blagostanja posameznika, njegove družine ter ožje in širše okolice. Etanol deluje opojno, škodljivo in povzroča zasvojenost, vse več pa ga uživajo tudi mladi odrasli (25-34 let), pri katerih je najvišja tudi rodnost. Uživanje etanola med nosečnostjo škodljivo vpliva na otroka ter lahko povzroči resne in nepopravljive posledice, ki jih poznamo kot spekter fetalnih alkoholnih motenj. Varne količine alkoholnih pijač in obdobja v nosečnosti, ko uživanje alkohola ne bi pomenilo tveganja za otroka, ne poznamo, zato v Sloveniji velja priporočilo, da se nosečnice uživanja alkoholnih pijač povsem vzdržijo.