Janusz Mariański, Socjologia moralności, Wydawnictwo KUL, Lublin 2006, ss. 519. - Agnieszka Zduniak (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Zachodzące w procesie modernizacji szybkie zmiany społeczne powodują osłabienie struktur społecznych, które były nośnikami tradycyjnie pojmowanej moralności. Jej miejsce zajmuje pluralizm systemów aksjologicznych. Moralność straciła swą dawną funkcję integrującą i legitymizującą struktury społeczne, dlatego można spotkać się z poglądem, że w nowoczesnym społeczeństwie staje się ona właściwie zbędna. Współczesny rozwój społeczny otwiera przed człowiekiem niespotykane wcześniej możliwości i zmusza go do nieustannego dokonywania wyborów, z których wiele ma wymiar moralny. Pojawia się coraz więcej pytań, na które tradycyjna etyka nie daje odpowiedzi...