Dialog międzyreligijny w społeczeństwie pluralistycznym - Jacques Dupuis (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
W obecnym kontekście pluralizmu religijnego, dialog między-religijny stał się dla dalszego życia świata sprawą wagi nadrzędnej. Aby dialog ten mógł być owocny, chrześcijanie muszą koniecznie dokonać pozytywnej oceny innych tradycji religijnych. Dodajmy, że w aktualnej sytuacji świata dialog jest wręcz imperatywem. Konieczność dialogu narzuca się zwłaszcza w kontekście szokujących zdarzeń, które wstrząsnęły światem i które nadal burzą jego porządek. Świat wydaje się niezdolnym do utrzymania pokoju między narodami, a religie, które powinny być elementem prowadzącym do powszechnego pokoju, były często używane na przestrzeni dziejów do wywoływania konfliktów oraz wojen. Hans Küng napisał: "Nie może być pokoju między narodami bez pokoju między religiami. Nie może być pokoju między religiami bez dialogu międzyreligijnego. Nie może być dialogu między religiami bez poszukiwania fundamentu teologicznego". Oznacza to, że aby zapewnić światu pokój, niezbędny jest prawdziwy dialog międzyreligijny, którego teologiczny fundament stanowiłaby pozytywna ocena tradycji religijnych.