ПЕРЕБІГ ВАГІТНОСТІ, ПОЛОГІВ, АКУШЕРСЬКІ І ПЕРИНАТАЛЬНІ УСКЛАДНЕННЯ У ЖІНОК З ЛЕЙОМІОМОЮ МАТКИ, У ЯКИХ ПІД ЧАС ОСТАННІХ ПОЛОГІВ БУЛИ ВИЯВЛЕНІ ОНКОМАРКЕРИ В ПЛАЦЕНТІ - Vl. V. Podolskyi (Bukovynian State Medical University, 2015)
У жінок репродуктивного віку (15-49 років) стан соматичного здоров'я визначається високими показниками захворювання системи кровообігу, захворюваннями сечостатевої системи та новоутвореннями. Наш досвід ведення вагітних з доброякісними пухлинами матки показав, що вагітність і пологи перебігають у таких жінок з ускладненнями. Крім цього попередні дослідження плаценти жінок з лейоміомою матки та захворюваннями щитовидної залози, проведені в інституті, направлені на визначення морфологічних та імуногістохімічних особливостей плацентарного бар'єру, показали зміни онкомаркерів у хоріальних структурах з наявністю експресії СЕА (карциноембріональний антиген), р53 (онкомаркер), проліферативних маркерів (PCNA, Кі-67), цитокератину VII та Vimentin. Саме тому визначення особливостей перебігу вагітності, пологів, акушерських і перинатальних ускладнень у жінок з лейоміомою матки, у яких під час останніх пологів були виявлені онкомаркери в плаценті, на нашу думку, є актуальним, тим більше, що в доступній вітчизняній та зарубіжній літературі ми не знайшли відповіді з цього питання. Метою  дослідження було вивчення особливостей перебігу вагітності, пологів, акушерських і перинатальних ускладнень у жінок з лейоміомою матки, у яких під час останніх пологів були виявлені онкомаркери в плаценті. Нами були опрацьовані дані архівних історій пологів жінок з лейоміомою матки та патологією щитовидної залози, які народили в акушерських клініках інституту,  у яких при попередніх пологах були виявлені онкомаркери в плаценті. Аналіз перебігу вагітності та пологів був проаналізований у 12 жінок з лейоміомою матки, в плаценті яких при попередніх пологах були виявлені онкомаркери (І підгрупа). Групу порівняння склали 15 жінок із захворюваннями щитовидної залози, в плаценті яких при попередніх пологах також виявили онкомаркери (ІІ підгрупа).