ФОРМУВАННЯ АНГЛОМОВНОЇ ЛЕКСИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У ФАХОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ: РОЗРОБКА НАВЧАЛЬНОГО ЗАНЯТТЯ З ТЕМИ «IMMUNITY» ДЛЯ СТУДЕНТІВ ІІ КУРСУ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «БІОЛОГІЯ» - Nataliia Lutkovska (Taras Shevchenko National University of Kyiv, 2023)
У публікації представлено розгорнутий план-конспект онлайн-заняття для студентів ІІ курсу. Метою заняття є опанування галузевої лексики англійської мови з теми «Immunity» для формування англомовної лексичної компетентності студентів біологічних спеціальностей. З урахуванням специфіки освітньої програми план заняття відповідає сучасним вимогам вищої школи з «Іноземної мови для спеціальних цілей» до комплексного формування загальних і предметних компетентностей. Опора на різні види вербальної та невербальної наочності сприяє ефективному засвоєнню навчального матеріалу завдяки мобілізації мислення та почуттів. Матеріал для аудіювання та базовий текст для читання належать до академічного дискурсу. Автоматизація дій з новими лексичними одиницями в різних видах мовленнєвої діяльності відбувається у визначених метою заняття навчальних ситуаціях. Перевірка розуміння змісту почутого на слух передбачає групування лексичних одиниць відповідно до семантичних полів, заповнення термінами пропусків у тексті, поєднання смислових віх у єдине ціле. Роботу над розумінням прочитаних текстів завершує смислове опрацювання інформації: формулювання суджень, оцінювання та інтерпретація змісту.