Zjawisko przemocy w rodzinach 500+ - Andrzej Kawecki (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2020)
Przemoc jest uwarunkowana wieloaspektowo, istnieje też wiele teorii socjologicznych, będących koncepcjami tłumaczenia przemocy domowej. Jest przejawem patologii i dysfunkcji życia rodzinnego, przybiera różne formy i rodzaje, a znamiennymi jej cechami są cykliczność występowania i napędzające ją mechanizmy określające relacje między sprawcą a ofiarą. Ofiarami przemocy w rodzinie są zarówno kobiety, jak i mężczyźni, dzieci oraz osoby starsze. Wyznacznikami, kto jest ofiarą, a kto sprawcą są przewaga siły i dominacja nad słabszymi. Zasadniczym celem opracowania jest zaprezentowanie przeprowadzonych badań na sprawdzalność teorii dostępności zasobów Williama Goode'a (1971 r.), potwierdzających związek między posiadanymi zasobami materialnymi, a przede wszystkim ich brakiem - np. z powodu utraty pracy przez sprawcę, a stosowaniem przez nich przemocy wobec swoich żon, jak również potwierdzenie istnienia zależności między nadużywaniem alkoholu a stosowaną przemocą w rodzinie, zwłaszcza w rodzinach pobierających świadczenie wychowawcze 500+.