REACȚIILE DE ADAPTARE NESPECIFICĂ GENERALĂ ȘI A NIVELELOR DE REACTIVITAȚE A ORGANISMULUI LA BOLNAVII DE TUBERCULOZĂ PULMONARĂ ȘI ASOCIATĂ CU VIRUSUL IMUNODEFICIENȚEI UMANE LA ETAPELE MEDICAȚIEI - Vasile ANTIPA; Valeriu DJUGOSTRAN; Olga CALENDA (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Au fost analizate datele a 165 bolnavi, dintre care 121 cu tuberculoză pulmonară, cazuri noi, care s-au urmat taratament antituberculos conform schemelor DOTS modificate cu instilarea retrosternală a soluției Izoniazidă 10%-5ml și 44 pacienți cu tuberculoză pulmonară asociată cu virusul imunodeficienței umane, cărora s-a administrat tratament antituberculos standard și antiretroviral. Bolnavilor au fost apreciate reacțiile de adaptare nespecifică generală, nivelele de reactivitate a organizmului și suma punctajului acumulat de pacient conform metodei L.H.Garcavi și coaut., 1979. S-a constatat că la contingentele de bolnavi din ambele loturi până la tratament predominau nivele joase ale reactivității organismului, care dupa faza intensivă de tratament antituberculos (și corespunzător - tratamentul antiretroviral) la pacienții doar cu tuberculoză pulmonară sau mai menținut la 50%, iar în lotul și cu asocierea HIV nivelele scăzute au rămas aceleași. Reacțiile de adaptare patologice la acel moment în primul lot persistau la fiecare al treilea bolnav, pe când în celălalt lot au rămas fără schimbări. Aceste date sunt folositoare întru evaluarea riscului de activare a procesului, a pronosticului evoluției de mai departe a maladiei și a corecției măsurilor curative.