Komunikacja niewerbalna w misji nowej ewangelizacji. Aspekt teologicznomoralny - Krzysztof Niewiadomski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Nowa ewangelizacja jest najważniejszym zadaniem dzisiejszego Kościoła katolickiego. Głoszenie Ewangelii odbywa się poprzez komunikację międzyludzką. Badania prowadzone przez humanistów wskazują na znaczenie mowy ciała w komunikacji międzyludzkiej. Podobnie Magisterium widzi swoje elementy w procesie ewangelizacji. Misja ta wiąże się również z aspektami teologicznymi i moralnymi. Celem artykułu jest zdefiniowanie implikacji moralnych związanych z komunikacją niewerbalną w dziele nowej ewangelizacji. W tym kontekście można mówić o obowiązku skutecznego głoszenia Ewangelii, czyli z uwzględnieniem faktu, że na skuteczność taką wpływa świadomość własnych komunikatów niewerbalnych oraz podstaw teorii komunikacji. Akt komunikacji może wiązać się z grzechami zaniedbania, izolacji i agresji.