Mobbing i bullying w szkole - Agata Kolasa-Skiba (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2020)
Współczesny świat pomimo wszechobecnego postępu i rozwoju często określany jest mianem dżungli, w której może przetrwać tylko najsilniejszy. Przemoc, agresja, okrucieństwo, prześladowanie, znęcanie się, krzywdzenie, maltretowanie, manipulacja - określenia można mnożyć - stały się wręcz nieodłącznymi komponentami życia codziennego, obecnego w szeroko rozumianych kontaktach międzyludzkich. Takie formy zachowań nieobce są także instytucjom edukacyjnym: szkołom oraz placówkom opiekuńczo-wychowawczym.