NORMATIVITATEA PEDAGOGICĂ ÎN CONTEXTUL EDUCAŢIEI TIMPURII - Liliana STAN (Moldova State University, 2017)
Actul educativ derulat în cadru formal implică intrinsec, în mod necesar, constituirea unui ansamblu de cerinţe, norme şi principii. Normativitatea pedagogică s-a extins şi s-a diversificat continuu atât pentru actul didactic propriu-zis, cât şi pentru contexte adiacente acestuia. Studiul prezent reflectă tabloul normativităţii pedagogice în devenirea realităţii formative a ultimelor decenii, surprinde diversitatea acestor principii pentru cazul educaţiei timpurii şi prezintă componenta deontologică a exercitării rolului de cadru didactic ca o sursă importantă de îmbogăţire a normativităţii pedagogice. PEDAGOGIC NORMATIVITY WITHIN EARLY EDUCATION The educational act having been developed within formal framework intrinsically and necessarily involves constitution of an assembly of requirements, norms and principles. Pedagogical normativity has continuously expanded and diversified both for the didactic act itself and its adjacent contexts. This study reflects the image of a pedagogical normativity in the becoming of the formative reality of the last decades, it catches the diversity of these principles for the case of early education and presents its deontological component while exercising the role of a teacher as an important source of enrichment of the pedagogical normativity.