STUDY REGARDING THE PHYSICAL ACTIVITY PERFORMED BY FIRST AND SECOND YEAR'S STUDENTS ENROLLED AT THE BABEȘ-BOLYAI UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA - Vasile Septimiu ORMENIȘAN; Maria Daniela MACRA OȘORHEAN; Paul Ovidiu RADU; Radu Adrian ROZSNYAI (Cluj University Press, 2017)
Introduction: Once students enter the higher education system, the preoccupation for performing physical activities decreases when compared with the same preoccupation exhibited while in the pre-university education system. This study took into consideration first and second year university students for which physical education is mandatory, and it investigated the causes of students' lack of interest in physical activity. Objectives: The objectives were focused on the involvement of first and second year students enrolled at the Babeș-Bolyai University of Cluj-Napoca in physical activities, organized or not by the academic environment. Another investigated aspect was students' perception on the professional material endowment and the attractiveness of sport and physical education classes. Materials and methods: Data acquisition was performed using a Google instrument (online questionnaire) distributed by the online media and filled in by 1,485 students enrolled at the Babeș-Bolyai University of Cluj-Napoca. Conclusions and recommendations: Students expressed their willingness to be involved in sport activities, other than physical education classes, organized by BBU, with the condition that those activities would be professionally organized and communicated. As a recommendation for the future, PE teachers should include in their classes short talks about the benefits of practicing physical activity outside the academic schedule. REZUMAT. Studiu referitor la activitatea fizică desfășurată de studenții din anii întâi și doi ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Introducere: Odată ce studenții intră în sistemul de învățământ superior, preocuparea de a face activitate fizică este mai mică în comparație cu cea efectuată în sistemul preuniversitar. Autorii au decis să realizeze acest studiu aplicat pe studenții din anii I și II pentru care educația fizică este obligatorie și de a identifica cu adevărat cauzele pentru care aceștia nu mai sunt atrași de activitatea fizică, fiind inconștienți de faptul că aceasta "influențează în mod favorabil asupra lor prin întărirea organismului, ascuțindu-le mintea și dezvoltându-le deprinderi de socializare". Obiectivele cercetării: Obiectivele s-au axat pe atingerea gradului de implicare a studenților din anii I și II ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în activitățile fizice, indiferent dacă sunt organizate de mediul universitar sau nu, al doilea aspect reprezentând percepția studenților asupra dotării materiale profesionale și atractivității orelor de educație fizică și sport. Materiale și metode: Pentru colectarea datelor s-a folosit un instrument Google (chestionar online) distribuit prin rețelele de socializare și completat de 1.485 studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Concluzii și recomandări: Studenții doresc să se implice în activități sportive universitare, altele decât orele de curs, cu condiția ca acestea să fie organizate și comunicate într-un mod profesionist. Recomandăm ca pe viitor, cadrele didactice să cuprindă într-o oră de educație fizică și elemente motivaționale pentru practicarea activității fizice benevole, aducând la cunoștință, în prezența studenților, beneficiile pe care le oferă acestea. Cuvinte-cheie: studenți, activitate fizică, Universitatea Babeș-Bolyai.