PSYCHOLOGICAL STRUCTURE OF DECISION MAKING PROCESS OF INDIVIDUALS WITH SUBSTANCE ADDICTION - USM ADMIN (Moldova State University, 2018)
STRUCTURA PSIHOLOGICĂ A PROCESULUI DECIZIONAL LA PERSOANE CU DEPENDENȚĂ DE SUBSTANȚĂ Articolul este dedicat descrierii structurii psihologice a procesului decizional al persoanelor cu dependență de sub- stanțe. În articol este prezentată o analiză a studiilor, care indică trăsături procesuale și neuroanatomice în procesul de luare a deciziilor. Din punct de vedere procesual, luarea deciziilor în caz de dependență de droguri demonstrează speci- ficul său în toate etapele procesului (stabilirea performanțelor, alegerea, prelucrarea feedback-ului) cauzate de sensibili- tatea de a învăța prin întăriri pozitive și prin insensibilitate (sau, cel puțin, această sensibilitate mult mai scăzută) prin învățarea de la întăriri negative. Cuvinte-cheie: luarea deciziilor, dependență, dependență de substanțe, mecanisme cognitiv-comportamentale, învățarea comportamentală, impulsivitate, rezistență la recădere, disconfortul timpului, neuroștiință cognitivă, psiho- logie clinică.