بررسی کمیت و کیفیت تولید مقالات علمی دانشکده‌های علوم ورزشی ایران در بازۀ سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ برمبنای پایگاه اسکوپوس - حسن صادقی; حمید رجبی; نادر آل ابراهیم; محمد مهدی جلیلی (Sport Sciences Research Institute, 2021)
این مطالعه با هدف بررسی کمیت و کیفیت تولید مقالات علمی دانشکده های علوم ورزشی ایران در بازۀ پنج‌ساله (2015-2020) برمبنای پایگاه اسکوپوس انجام شد. در این مطالعۀ توصیفی همۀ اعضای هیئت‌علمی پیمانی و رسمی و دارای مدرک دکتری 18 دانشکدۀ تربیت‌بدنی کشور به تعداد 334 نفر، وارد مطالعه شدند. اطلاعات برمبنای اساتید و مجموع دانشکده ها براساس پایگاه اسکوپوس استخراج شد و با نرم‌افزارهای اس‌پی‌اس‌اس و اکسل تحلیل و ارزیابی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که دانشکده های تربیت‌بدنی دانشگاه های تهران، گیلان، فردوسی مشهد، خوارزمی و اصفهان بیشترین تعداد مقاله را در پنج سال اخیر چاپ کرده اند. همچنین نتایج نشان داد که دانشگاه خوارزمی (45 مقاله)، تهران (28 مقاله)، گیلان (26 مقاله) و محقق اردبیلی (22 مقاله) در تعداد مقالات کیفی (Q1) وضعیت بهتری داشتند. در تعداد مقالات Q2 نیز دانشگاه‌های تهران (51 مقاله)، اصفهان (41 مقاله)، خوارزمی (40 مقاله) و گیلان (28 مقاله) برتری داشتند. نتیجۀ اچ‌ ایندکس و جی ایندکس دانشکده های تربیت بدنی نیز حاکی از برتری دانشکده های اصفهان (25 و 45 مقاله)، خوارزمی (24 و 45 مقاله) و گیلان (19 و 26 مقاله) بود. میزان همکاری های بین‌المللی یکی دیگر از مواردی بود که در این مطالعه بررسی شد؛ به‌طوری‌که نتایج نشان داد دانشکده های تربیت بدنی دانشگاه‌های خوارزمی (52 مقاله)، تهران (49 مقاله) و علامه طباطبائی (36 مقاله) تعداد بیشتری مقاله با همکاری بین‌المللی منتشر کرده بودند. درمجموع به نظر میرسد برخی دانشگاه ها سیاست گذاری های جدی‌تری برای برخورداری از نمایه های بین المللی و همچنین تلاش برای رؤیت‌پذیری مقالات دارند؛ البته توجه به اینکه لازم است که بیشترین مقالات چاپ‌شده به حیطه های پزشکی، علوم پایه و تندرستی مربوط است و دانشگاه های جامع و دانشگاه هایی که ارتباط با بخش های علوم پایه و پزشکی داشته‌اند، مقالات بهتری دارند.