INTERVENȚII CHIRURGICALE SAFENO-MENAJANTE ÎN TRATAMENTUL BOLII VARICOASE: EVALUARE RETROSPECTIVĂ - Luminița VESCU; Dumitru CASIAN; Vasile CULIUC (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Odată cu creșterea alarmantă a numărului de intervenții ablative în tratamentul bolii varicoase, aplicarea strategiilor safeno-menajante a devenit o necesitate actuală prin prisma semnificației venei safene în calitate de material autolog pentru o eventuală operație arterială reconstructivă. Noi am evaluat o serie clinică ce a inclus 194 de pacienţi (209 membre) cu varice primare ale extremităților inferioare, supuși intervențiilor chirurgicale flebologice cu prezervare safeniană. Articolul de față reflectă caracteristicile clinico-demografice ale bolnavilor și rezultatele investigațiilor imagistice preoperatorii, de rând cu efectele clinice precoce ale respectivelor tipuri de intervenții.