Jak studiować katechetykę dzisiaj? - Robert Giannatelli (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1986)
Artykuł przedstawia wykład wygłoszony dla studentów kierunku dietetyka na Katolickim Uniwersytecie lubelskiego w kwietniu 1986r. przez ks. Roberta Giannatelli, rektora Universit.a Pontificia Salesiana (UPS) w Rzymie. Po krótkim przeglądzie historii i struktury swojego uniwersytetu, dostojny gość mówił o specyfice studiów katechetycznych dzisiaj i o nich status katechetyki jako dyscypliny z pogranicza nauki teologii i pedagogiki; Jako taka, katechetyka musi przyjąć integralne podejście metodologiczne. Mówca przeszedł do wskazują na trzy główne problemy dzisiejszej katechezy: potrzebę głębszej ewangelizacji i Inicjacja chrześcijańska w obliczu współczesnej dechrystianizacji, dla właściwej formacji katechistów i dialogu z innymi religiami i całym światem.