IMPACTUL ANTECEDENTELOR PERINATALE ÎN REALIZAREA DISPLAZIEI BRONHOPULMONARE LA COPIII NĂSCUȚI PREMATURI - Svetlana ȘCIUCA; Mariana CEAHLAU; Aliona COTOMAN; Rodica SELEVESTRU (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Rezumat.Displazia bronhopulmonară (DBP) - maladie bronhopulmonară cronică, determinată de cauze multifactoriale la copiii născuţi prematur ce evoluează cu sindrom bronhobstructiv, simptome de insuficiență respiratorie, pneumofibroză.Metode: S-a efectuat un studiu analitic, de cohortă al copiilor cu DBP. Comparativ cu copii născuți prematur fără DBP. Scop. Studiul antecedentelor perinatale cu impact asupra sistemului pulmonar la copiii prematuri care au realizat DBP. Rezultate. Studiul a demonstrat, că vârsta de gestație la naștere a copiilor cu DBP este mai mică veridic (p<0,00001)cu valori de 29,14±0,5 săptămâni comparativ cu vârsta de gestație la naștere a copiilor fără DBP - 32,6±0,5 săptămâni. Greutatea la naștere a copiilor prematuri cu DBP este semnificativ (p<0,00001) mai mică (1358,15±85,2 gr) comparativ cu prematurii fără DBP (1983,3±109,9 gr). Talia la naștere a copiilor prematuri cu DBP (38,5±0,8 cm) este mai mică semnificativ (p<0,00001) comparativ cu cea a copiilor fără DBP (43,7±0,8 cm). Perimetrul cranian și al toracelui deasemenea sunt mai mici la copiii cu DBP. Scorul Apgar în primul minut după naștere și peste 5 min. a copiilor cu DBP este mai mic semnificativ (p<0,0001) comparativ valorilor copiilor fără DBP.Concluzii: Studiul a stabilit că vârsta medie de gestație sub 29,14 săptămâni, greutatea medie la naștere sub 1358,15 g, scorul Apgar sub 5,54/6,46 pentru copiii născuți prematur constituie factori perinatali cu potențial de risc în realizarea DBP la copiii născuți prematur.