EDUCATION SYSTEM IN ISRAEL: OPPORTUNITIES AND CHALLENGES - USM ADMIN (Moldova State University, 2013)
SISTEMUL EDUCAŢIONAL ÎN ISRAEL: OPORTUNITĂŢI ŞI PROVOCĂRI Sistemul de educaţie israelian este format din vorbitori de limbă ebraică şi arabă. Acesta a atins succese majore după stabilirea obiectivelor pentru anul 2009 privind îmbunătăţirea realizărilor; astfel, în 2011 elevii israelieni au fost incluşi în topul 10 la nivel mondial la subiectul ştiinţă. Israelul, care a ajuns pe primele locuri, a început să câştige în ultimul deceniu nivelul de top 10, deşi ocupa locul 25 în lume din cele 49. Această transformare pozitivă a avut loc ca urmare a schimbării de atitudine a Ministrului Educaţiei, în frunte cu Gideon Saar, care a fost ales în funcţie în 2009. În această perioadă, programele de studii în domeniul ştiinţelor (orele şi numeroase conţinuturi, inclusiv bugetele) au fost ajustate la standardele internaţionale. Acest proces a fost însoţit în mod constant de către instructori - "profesori pentru profesori", care au realizat formarea de formatori. Ministerul, la rândul său, a elaborat teste de predare şi de evaluare a cunoştinţelor elevilor pe tot parcursul anului. La sfârşit de an şcolar testele au fost aplicate în întreaga ţară, în toate grupele de vârstă, în vederea evaluării cunoştinţelor elevilor. Cuvinte-cheie: teste internaţionale, TIMSS, vorbitori de limba arabă, vorbitori de limba ebraică, realizări, lacună, factori de succes, gender.