"Hikikomori" - o syndromie wycofania społecznego młodych ludzi - Beata Lucyna Szluz (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2018)
Forma wycofania społecznego, zwana hikikomori, została opisana w Japonii i charakteryzuje się występowaniem u młodzieży i młodych dorosłych, którzy stają się domownikami w domach rodziców, niezdolnymi do uczęszczania do pracy lub do szkoły, przez miesiące lub lata. Część badanych przypadków nie spełnia kryteriów istniejącego zaburzenia psychicznego. Artykuł dotyczy hikikomori, które jest zjawiskiem azjatyckim. Ponadto niniejszy artykuł opisuje niektóre cechy hikikomori, jak również pochodzenie zjawiska. Hikikomori można uznać za zespół związany z kontekstem kulturowym, zasługuje na dalsze badania nad tym, czy spełnia kryteria nowego zaburzenia psychicznego.