ترجمه و بررسی روایی ظاهری و محتوایی پرسش نامه ی نیازسنجی اولویت های آموزشی و درمانی والدین کودکان دارای اختلال طیف اتیسم - مهدی قنادزاده; الناز علیمی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه و اهداف کودکان اختلال طیف اتیسم مشکلات مختلفی از جمله نقص در تعاملات اجتماعی و رفتارهای تکراری نشان میدهند. این مشکلات بر توانمندیهای کودک برای مشارکت در سطح مدرسه و جامعه تاثیر میگذارد. تعدد این مشکلات منجر به ایجاد سردرگمی برای درمانگران، مربیان و خانوادهها برای انتخاب مناسبترین نوع خدمات توانبخشی برای کودک میشود. هدف از مطالعهی حاضر، ترجمه و بررسی روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه ای میباشد که برای بررسی نیازسنجی اولویتهای آموزشی و درمانی والدین کودکان دارای اختلال طیف اتیسم در نیوزلند توسط Jeff Sigafoos طراحی شده است. نتایج حاصل از این پرسشنامه میتواند در جهت سهولت در طراحی برنامه درمانی توانبخشی برای کودکان دارای اختلال طیف اتیسم به کار گرفته شود. مواد و روشها در پژوهش تحلیلی-توصیفی حاضر از روش روانسنجی استفاده شد. ابتدا پرسشنامهی نیازسنجی اولویتهای آموزشی و درمانی از طراح اصلی آن دریافت و اجازهی ترجمه آن اخذ شد. ترجمه‌ بهصورت پیشرو-پسرو صورت گرفت. پس از آن روایی ظاهری توسط 10 نفر از خانوادههای کودکان دارای اختلال طیف اتیسم و روایی محتوایی توسط 10 مربی در آموزش کودکان اتیسم دارای تجربه در زمینهی کار بالینی بررسی شد. نسبت روایی محتوایی (CVR) و شاخص روایی محتوایی (CVI) محاسبه گردید. یافتهها پس از مرحلهی ترجمه یکی از سوالها حذف شد. روایی ظاهری بسیار بالا (97/0) برای این پرسشنامه بهدست آمد. نسبت روایی محتوایی (1-8/0) و شاخص روایی محتوایی در محدوه قابل قبول (99/0) قرار گرفت. نتیجه گیری پرسشنامهی نیازسنجی اولویتهای آموزشی و درمانی دارای روایی ظاهری و محتوایی مناسب برای بررسی نیازها و اولویتهای درمانی و آموزشی والدین کودکان دارای اختلال طیف اتیسم است.