Хірургічні методи лікування метастазів легень у дітей зі злоякісними новоутвореннями - P. Sokur; O. Bilokon; B. Kravchuk (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2018)
Мета: покращення результатів лікування дітей, хворих на солідні злоякісні новоутворення з метастатичним ураженням легень. Матеріали і методи. Проведено ретроспективне дослідження історій хвороб 203 пацієнтів дитячого віку, яким було проведено операції на легенях з приводу метастатичного ураження. Хірургічні втручання у дітей з метастазами легені виконувались в наступному обсязі: атипові резекції легень - 234 (77,44%), клиноподібні резекції - 46 (14,24%), лобектомії - 10 (3,09%), сегментарна резекція легені - 2(0,62%) дітей. У 34 (10,52%) випадках хірургічні втручання виконувались з використанням високочастотного електрозварювання для прецизійного видалення метастазів. Результати. У 55 (27%) хворих проводились операції з обох боків. Повторні хірургічні втручання проводились 33 (16%) хворим, 6 (3%) - тричі на одній легені. Ускладнень під час операцій та в післяопераційному періоді не було. П'ятирічна виживаність у оперованих хворих становила 37,09%, у неоперованих - 8,86%. Висновки. Хірургічне лікування дітей з метастатичним ураженням легень є виправданим та підвищує загальну виживаність хворих.