PELVİK DESTEK YAPILARI BOZULAN VE BOZULMAYAN KADINLARIN STRESLE BAŞ ETME DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ - Keziban Önel; Ahsen Şirin (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2007)
Amaç:Araştırma, pelvik destek dokusu bozulan ve bozulmayan kadınların stresle baş etme düzeylerini belirlemek için yapılmıştır. Araştırmanın Tipi: Tanımlayıcı. Materyal ve Yöntem: Araştırma15 Mayıs- 31 Ağustos 2003 tarihleri arasında, Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma ve UygulamaHastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğinde yürütülmüştür. Araştırma kapsamına pelvik destek yapıları bozulan 30, pelvik destek yapıları bozulmayan 30 kadın alınmıştır. Bulgular ve Sonuç: Pelvik destek yapıları bozulan kadınların stresle baş etme puan ortalamaları 83.4 olarak saptanmıştır. Pelvik destek yapıları bozulmayan kadınların stresle baş etme puan ortalamaları 146.3 olarak saptanmıştır.Ülkemizde kadının sağlık düzeyinin yükseltilmesi için onlara sağlık eğitimi vermek gerekmektedir.Eğitim verilecek olan konular özellikle aile planlaması, düzenli jinekolojik muayenenin önemi gibi konularda olmalıdır