Mental Foramenin Lokalizasyonun Radyografik Olarak Değerlendirilmesi - Fatih Sari; Koray Ozer; M Kara; Omer Kirmali; Şeref Ezirganlı (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Mental foramenin yerinin tam olarak lokalize edilmesi alt çeneye uygulanan cerrahi operasyonlar açısından kritik bir öneme sahiptir. Lokalizasyonunun çeşitliliği özellikle implant cerrahisi gibi bazı operasyonlar sırasında komplikasyona sebep olabilir. Bu çalışmanın amacı Sivas ilindeki hastalardan elde edilen dijital panoramik röntgenleri değerlendirerek, mental foramenin lokalizasyonunu araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada, 360 hastanın dijital panoramik röntgeni retrospektif olarak incelenmiştir. Panoramik röntgenlerde, mental foramenin farklı lokalizasyonları cinsiyet ayrımı gözeterek, simetrik ve asimetrik olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca mental foramenin alveoler kret tepesine ve alt çene alt kenarına olan ortalama uzaklıkları incelenmiştir. Bulgular: Mental foramen hastaların % 59,4'ünde birinci ve ikinci küçük azı dişleri arasında ,% 37,2'sinde ikinci küçük azı diş aksının hizasında olduğu belirlendi. Erkeklerin % 64,6'sında ve kadınların % 55,1'ninde mental foramenin birinci ve ikinci küçük azı dişleri arasında olduğu bulundu. Mental foramenin hastaların % 80,3'ünde simetrik olduğu saptandı. Mental foramenin sağ tarafta alveoler kret tepesine 16,79 mm ve alt çene alt kenarına 12,46 mm ortalama uzaklıkta olduğu belirlendi. Sol tarafta ise foramenin alveoler kret tepesine 16,80 mm alt çene alt kenarına 12,58 mm ortalama uzaklıkta olduğu bulundu. Sonuç: Sonuç olarak, panoramik radyografide Sivas il genelinde mental foramenin en sık olarak birinci ve ikinci küçük azı dişleri arasında lokalize olduklar ve diğer pozisyonlarda lokalizasyonlarının ise çok düşük olduğu görülmüştür. Vakaların çoğunda bilateral olarak simetrik olduğu görülmüştür.