Kilka uwag o istnieniu wartości z uwzględnieniem problematyki wychowawczej - Tomasz Leś (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Na łamach "Horyzontów Wychowania" problematyka wartości podejmowana jest stosunkowo często. Jeżeli nie są to rozważania wprost, to przynajmniej implicite. Numer 3/2004 (6) Wychowanie w świecie wartości i antywartości zasadniczo w całości poświęcony jest temu zagadnieniu. Warto jednak do niego wrócić. Przemawia za tym co najmniej kilka powodów. Po pierwsze, wartości ze względu na swą naturę nie ujawniają się w pełni, istnieje zatem potrzeba nieustannego pogłębiania reﬂ eksji nad nimi