CARDIOMIOPATIA HIPERTROFICĂ (CMH) ŞI REGURGITAREA MITRALĂ LA COPIL - Sonia Tănăsescu; Mirela Soare; Alice Raica; Liviu Pop (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
În cadrul CMH au fost descrise anomalii ale morfologiei şi dinamicii valvelor mitrale, asociate cu deplasarea anterioară sistolică ce are drept rezultat atât obstrucţia subaortică, cât şi regurgitarea mitrală. Există variaţii mari individuale la aceşti pacienţi în ceea ce priveşte predominanţa unuia sau a altuia din fenomene. Material şi metodă: am luat în studiu un lot de 15 copii cu vârsta între 2 şi 16 ani diagnosticaţi cu CMH la Clinica II Pediatrie. Dintre aceştia, monitorizarea ecocardiografi că a surprins SAM intermitent la 6 cazuri. Rezultate şi discuţii: nu am putut stabili o corelaţie între gradul obstrucţiei şi mărimea regurgitării mitrale. Lungimea şi motilitatea valvei mitrale posterioare a determinat în mod invers proporţional mărimea fl uxului de regurgitare.