Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin kanguru bakımı uygulama durumları ve engeller - Ceren Çalık; Figen Işık Esenay; Tufan Aslı Sezer (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2015)
Amaç: Kanguru bakımı, bebeğin anne ile cilt cilde temasının sağlanarak termoregülasyonunun, sakinleşmesinin ve bağlanmasının sağlandığı ancak yeteri kadar uygulanmayan bir yöntemdir. Bebek ve aile için önemli bir girişim olan kanguru bakımının uygulanmasındaki engellerin ve kolaylaştırıcı faktörlerin bilinmesine ihtiyaç vardır. Çalışma, yenidoğan yoğun bakım hemşirelerinin kanguru bakımı uygulanma durumları ve kanguru bakımı uygulaması ile ilgili algıladıkları engellerin belirlenmesinin amaçlandığı tanımlayıcı bir çalışmadır. Yöntem: Veri toplama aracı olarak literatür doğrultusunda araştırmacılar tarafından hazırlanan 17 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 143yenidoğanhemşiresi oluşturmuştur. Çalışmanın yapılabilmesi için gerekli etik izinler alınmıştır. Veriler SPSS 21 paket programında yüzdelik dağılım ve ki-kare yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 29,7 ± 6,77 ve çoğunluğu %97,9 kadındır. Hemşirelerin %55,2'sinin yenidoğan yoğun bakım sertifikasının olduğu, %90,9'unun kanguru bakımını duyduğu, %81,1'inin kanguru bakımını desteklediği ve %72'sininkliniklerinde kanguru bakımını uyguladıkları görülmüştür. Hemşireler kanguru bakımını uygulamama nedenlerini fiziki koşulların uygun olmaması %39,5 , iş yoğunluğunun olması %25 , hemşire sayısının azlığı %31,5 olarak ifade etmişlerdir. Hemşirelerin kanguru bakımının daha etkili olması için önerileri ise uygun fiziki koşulların sağlanması %31,6 , kanguru bakımının daha sık uygulanması %19,1 ve hemşire sayısının arttırılması %16,6 'dır. Sonuç: Yenidoğan yoğun bakım hemşirelerinin kanguru bakımını destekledikleri fakat personel sayısının az olması, fiziki ortamın ve şartların uygun olmaması ve iş yoğunluğunun fazla olmasından dolayı uygulamadıkları görülmüştür. Uygun şartlar sağlandığında kanguru bakımı uygulamasının artacağı düşünülmektedir