REPERE EPISTEMOLOGICE DE DEFINIRE A VALORILOR - USM ADMIN (Moldova State University, 2019)
În articol problema privind valorile este abordată din diferite perspective. Istoria omului începe odată cu istoria sem- nelor şi a valorilor. Animalele, spre deosebire de om, fiind necuvântătoare, nu pot să-şi transforme atracţiile şi repulsiile în valori. Numai dialogul, mai întâi cu ceilalţi şi mai târziu cu sine însuşi, permite distanţarea de fenomene şi ivirea întrebărilor despre esenţa lor. Numai dialogul face posibilă elaborarea ideilor, singurul mijloc dialogal de comunicare fiind limbajul uman. Teoria valorilor reprezintă o serie de abordări pentru a înțelege cum, de ce și în ce măsură oamenii dau valoare lucrurilor. Chestiunea valorilor a fost definită din diverse perspective și dimensiuni, cum ar fi: dimensiunea filosofică, perspec- tiva istorică, perspectiva economică, pedagogică, estetică, psihologică etc., însă cercetările arată că conceptul valoare capătă ecou mai cu seamă în reflecția pedagogică. Cuvinte-cheie: valoare, valori ale existenței umane, dimensiune, pedagogie, bine, rău, valoare generică, entitate.