Kult św. Cecylii, Dziewicy i Męczennicy w polskiej pieśni religijnej na przykładzie pieśni J. Łuciuka, M. Świerzyńskiego, A. Chlondowskiego i Z. Piaseckiego - Łukasz Szczeblewski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Przedstawione w pracy współczesne pieśni religijne ku czci św. Cecylii dowodzą, że w Kościele katolickim nadal panuje kult Matki Boskiej i Męczennicy. Artykuł opisuje życie św. Cecylii oraz przedstawia krótką historię jej kultu. Istotną częścią opracowania jest prezentacja pieśni ku czci tego Patrona muzyki. Autor rozpoczyna od analizy ich aspektów melodycznych, skupiając się między innymi na rodzajach melodii i skalach interwałowych. W artykule omówiono także rytmikę i tekst prezentowanych utworów. Warto podkreślić, że pieśni te mogą być wykorzystane podczas sprawowania Liturgii Eucharystycznej w dniu św. Cecylii, a także podczas innych nabożeństw ku czci Męczennika Rzymskiego.