Birleştirilmiş Sınıf Öğretmenleri Perspektifinden Zorbalık - Mehmet Ali Tastan; Filiz Bezci (Anı Publishing, 2023)
Birleştirilmiş sınıflar öğrenci, öğretmen ve derslik yetersizliği gibi nedenlerle birden çok şubenin birleştirilmesi ile bir sınıfta ve çoğunlukla bir öğretmen tarafından eğitim öğretimin sağlandığı yerlerdir. Araştırmada birleştirilmiş sınıf tecrübesi olan sınıf öğretmenlerinin zorbalıkla ilgili görüşleri incelenmiştir. Öğretmen görüşleri zorbalık davranışının tanımı, türleri, nedenleri, baş etme yolları, etkileri ve alınabilecek önlemler kategorilerinde incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden çoklu durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu oluşturan öğretmenler kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile seçilmiş ve gerçekleştirilen görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Verilerin incelenmesi ve bulguların düzenlenmesinde MAXQDA 2020 yazılım program kullanılmıştır. Araştırma bulgularında zorbalık davranışını genellikle yaşça büyük ve güçlü olan öğrencilerin sergilediği ve farklı yaş gruplarının bir arada bulunmasının da zorbalık davranışına sebep olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin zorbalık tanımlarında yaş farkının öne çıktığı; sözel, fiziksel ve sosyal zorbalık türlerinin görüldüğü, zorbalık davranışlarını önlemede okul aile iş birliğinin önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sınıf öğretmenliği programlarına birleştirilmiş sınıf ve zorbalık konulu derslerin eklenmesi; "Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim" dersinin zorunlu ders kapsamına alınması ve dersin içeriğine zorbalık konularının eklenerek sınıf öğretmenlerinin bu konularda gelişiminin sağlanması gerektiği önerileri sunulmuştur.