Vývoj učitelského vzdělání po roce 1945 do roku 1953 - Z. Veselá (Czech Pedagogical Society, 2006)
Autorka navazuje na svou stať Příspěvek k historii učitelského vzdělávání uveřejněnou v čísle 4 ročníku 2005. Zabývá se obdobím od konce druhé světové války do zrušení pedagogický fakult v roce 1953.