Neoliberalizmus vo vzdělávaní: päť obrazov kritických analýz - O. Kaščák; B. Pupala (Czech Pedagogical Society, 2011)
Prehl'adová štúdia prináša poznatky o tom, akým spôsobom sa pedagogický výskum vyrovnáva s neoliberalizmom ako zovšeobecnenou formou sociálnej správy v súčasnej západnej kultúre. Ukazuje, že neoliberalizmus je považovaný za univerzálny rámec ostatných zmien v základných segmentoch vzdelávania a že teoretické a kritické analýzy tohto fenoménu predstavujú významnú súčast' vedeckej produkcie v oblasti pedagogiky. Zdôrazňuje prínos vzniku a rozvoja tzv. guvernmentálnych štúdií pre porozumenie mechanizmom a dôsledkom neoliberálnej správy spoločnosti, a ukazuje, ako metodológia týchto štúdií napomáha identifikovat' neoliberálne stratégie uplaťnované v regulácii sociálnych subjektov prostredníctvom vzdelávania. Analyzovaných je pät' vybraných segmentov kritických analýz (od konceptu celoživotného učenia sa, cez predškolské a vysokoškolské vzdelávanie až k vzdelávaniu učitel'ov a projektu PISA), ktoré zjavne ukazujú ideovú a teoretickú súdržnost' analýzy vzdelávania cez mriežku neoliberálnej guvernmentality.