Hematoma vertex treated conservatively - case report = Krwiak nadtwardówkowy na sklepistości leczony zachowawczo - opis przypadku - Kamila Woźniak; Dorota Małgorzata Ratuszek-Sadowska; Maciej Śniegocki; Paweł Orłowski (Kazimierz Wielki University, 2015)
Woźniak Kamila, Ratuszek-Sadowska Dorota, Śniegocki Maciej, Orłowski Paweł. Hematoma vertex treated conservatively - case report = Krwiak nadtwardówkowy na sklepistości leczony zachowawczo - opis przypadku. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(8):265-279. ISSN 2391-8306. DOI 10.5281/zenodo.28242 http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.28242 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/2015%3B5%288%29%3A265-279 https://pbn.nauka.gov.pl/works/608731 POL-index https://pbn.nauka.gov.pl/polindex/browse/article/article-c2eb9917-33cb-4313-abac-e39cb4578d4a Formerly Journal of Health Sciences. ISSN 1429-9623 / 2300-665X. Archives 2011-2014 http://journal.rsw.edu.pl/index.php/JHS/issue/archive   Deklaracja. Specyfika i zawartość merytoryczna czasopisma nie ulega zmianie. Zgodnie z informacją MNiSW z dnia 2 czerwca 2014 r., że w roku 2014 nie będzie przeprowadzana ocena czasopism naukowych; czasopismo o zmienionym tytule otrzymuje tyle samo punktów co na wykazie czasopism naukowych z dnia 31 grudnia 2014 r. The journal has had 5 points in Ministry of Science and Higher Education of Poland parametric evaluation. Part B item 1089. (31.12.2014). © The Author (s) 2015; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland and Radom University in Radom, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 20.06.2015. Revised 20.07.2015. Accepted: 18.08.2015.   Hematoma vertex treated conservatively - case report   Krwiak nadtwardówkowy na sklepistości leczony zachowawczo - opis przypadku   Kamila Woźniak1, Dorota Ratuszek-Sadowska2, Maciej Śniegocki1, Paweł Orłowski3         • 1.         Klinika Neurochirurgii, Neurotraumatologii i Neurochirurgii Dziecięcej, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Polska Department of Neurosurgery, Neurotraumatology and Pediatric Neurosurgery Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń, Poland   • 2.         Katedra i Klinika Rehabilitacji, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Polska 2.Chair and Department of Rehabilitation Medicine, Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń, Poland   • 3.         Katedra i Zakład Laseroterapii i Fizjoterapii, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Polska Department of Lasertherapy and Physiotherapy, Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń, Poland     Streszczenie Krwiak nadtwardówkowy na sklepistości (hematoma vertex) jest rzadką, ale dobrze znaną w neurochirurgii jednostką. Najczęściej jest on spowodowany urazem. Obraz kliniczny może być mylący i niespecyficzny. Krwiak nadtwardówkowy na sklepistości stanowi duże wyzwanie zarówno diagnostyczne jak i lecznicze. Diagnostyka obrazowa obejmuje przede wszystkim badanie tomografii komputerowej głowy. Ponad 40% krwiaków nadtwardówkowych nie wymaga interwencji neurochirurgicznej. W literaturze światowej nie ma jednoznacznych wytycznych co do jednoznacznej kwalifikacji chorego z krwiakiem nadtwardówkowym na sklepistości do leczenia operacyjnego. Prezentujemy przypadek kliniczny pacjenta z urazowym krwiakiem nadtwardówkowym na sklepistości (hematoma vertex), który w chwili przyjęcia nie prezentował jakichkolwiek deficytów i innych odchyleń w badaniu neurologicznym. U pacjenta wdrożono postępowanie zachowawcze. Po 6 miesiącach obserwacji krwiak samoistnie wchłonął się.   Słowa kluczowe: tomografia komputerowa, krwiak nadtwardówkowy, krwiak na sklepistości.