Stafne kemik kavitesi: Bir olgu sunumu - Kevser Sancak; Eda Naifoğlu; M. Emre Yurttutan; Ayşegül Mine Tüzüner (Ankara University, 2017)
Stafne kemik kavitesi SKK alt çenede asemptomatik lingual kemik depresyon alanı olarak tarif edilmektedir. Sıklıkla tükürük bezine ait dokular içeren gelişimsel bir anomalidir. Stafne kemik defekti 1942'de Stafne tarafından tarif edilmiştir ve mandibula alt sınırının biraz üzerinde ve inferior alveolar kanalın altında, 3.molar ve mandibula angulus arasında, mandibulanın posterior kısmında ilk kez asemptomatik radyolusent unilateral yerleşimli 35 defekt tanımlamıştır. Çoğunlukla yaşamın 5. ve 7. dekatlarında erkeklerde görülmektedir. SKK rutin radyografik incelemeler sırasında tesadüfen bulunur ve iyi sınırlı yuvarlak ya da oval radyolüsensdir. Asemptomatik ve benign olan bu oluşumlar, karakteristik özellikleri sergilemediğinde tanı koymak güçleşmektedir. Ortopantomograf ve BT Bilgisayarlı Tomografi SKK'nın teşhisinde kullanılır. SKK'nın görünümü genelde patognomoniktir ve tedavi gerektirmez.