Erken Çocukluk Dönemine Ait Resimli Çocuk Kitaplarında Cinsel Eğitim Unsurlarının İncelenmesi - Gökçen Merve Öztürk; Nihan Feyman Gök (Istanbul Kültür University, 2021)
Cinsel eğitim, bireyin bütüncül gelişimini etkileyen ve olumlu değer yargıları geliştirmesini sağlayan bir eğitimdir. Ailelerin ve eğitimcilerin cinsel eğitim hakkında yeterli bilgilerinin olmaması çocukların cinsel eğitimden mahrum kalmasıyla sonuçlanmaktadır. Erken çocukluk döneminde başlaması gereken cinsel eğitim, ebeveynlerin ve öğretmenlerin sorumluluğundadır. Çocuklar doğal olarak vücutlarını merak ederler ve çocukların sorularını cevaplamak onların cinsel eğitim süreçlerinde önemli bir rol oynar. Resimli çocuk kitapları çocukların sorularını yanıtlamayı, onlarla açık ve dürüst bir iletişim kurmayı sağlayan önemli eğitim materyallerinden biridir. Hem aileler hem de öğretmenler, çocuklara cinsel eğitim unsurları içeren nitelikli resimli çocuk kitapları okuyarak cinsel eğitimi destekleyebilirler. Bu çalışmanın amacı, erken çocukluk dönemine yönelik olarak hazırlanmış resimli çocuk kitaplarının cinsel eğitim unsurları açısından incelenmesidir. Araştırma nitel yöntemlerinden durum çalışması ile desenlenmiş, veriler doküman incelemesi tekniği kullanılarak betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen 30 resimli çocuk kitabı oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda, resimli çocuk kitaplarında cinsel eğitim unsurlarından en çok erkek-kadın vücutlarına, en az beden değerine yer verildiği görülmektedir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre resimli çocuk kitaplarında beden değerine daha çok yer verilmesi ve cinsel organların anatomik isimlerinin kullanılması önerilmektedir.