Lietuvos olimpinės slidinėjimo rinktinės kandidatų treniruotės krūviai, fizinio darbingumo, funkcinių galių ir psichoemocinės būsenos kaita per trečius olimpinio ciklo metus - Algirdas Čepulėnas; Arvydas Stasiulis; Jonas Poderys (Lithuanian Sports University, 2018)
Treniruotės vyksmo kryptingumas ir jo valdymas atsižvelgiant į slidininkų organizmo adaptacijos prie ﬁ zinių krūvių individualius ypatumus - labai svarbūs veiksniai, lemiantys sportinio rengimo efektyvumą. Tyrimo tikslas - išnagrinėti Lietuvos slidinėjimo olimpinės rinktinės kandidatų ﬁ zinius krūvius, nustatyti ﬁ zinio darbingumo, funkcinių galių, psichoemocinės būsenos kaitos ypatumus trečiais olimpinio ciklo metais. Tyrimo objek- tas - slidininkų lenktynininkų, besirengiančių dalyvauti 2006 m. Turino olimpinėse žiemos žaidynėse, treniruotės krūviai, ﬁ zinio darbingumo, kojų raumenų galingumo, dujų apykaitos, kvėpavimo, širdies susitraukimų dažnio, psi- choemocinės būsenos, vestibulinės funkcijos rodikliai ir jų kaita per 2004-2005 metų rengimo ciklą. Slidininkai tris kartus buvo tiriami Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) Žmogaus motorikos ir Kineziologijos laboratorijose. Atliekant nenutrūkstamą nuosekliai didinamą ﬁ zinį krūvį veloergometru "Monark", dujų analizatoriumi "Oxycon Mobile" buvo registruojama: plaučių ventiliacija, kvėpavimo dažnis, deguonies suvartojimas, deguonies pulsas, kvėpavimo koeﬁ cientas, deguonies suvartojimas 1 W atliekamo darbo. Nustatytos aerobinio ir anaerobinio slenksčio ir kritinio intensyvumo ribos. Kineziologijos laboratorijoje ištirta kojų raumenų susitraukimo galingumas ir ištvermė, vestibulinė funkcija ir psichoemocinė būsena. Slidininkų ciklinių pratimų (bėgimo, slydimo būdų imitavimo, važiavimo riedslidėmis, slidinėjimo) krūvis per 2004- 2005 metų treniruotės ciklą siekė: slidininkės I. T. - 7313,5 km, slidininkų A. N. - 7138 km, M. S. - 6274 km. Slidi- ninkų deguonies suvartojimo (VO 2 ) ir širdies susitraukimų dažnio ties anaerobinės apykaitos slenksčio riba reikšmės artimos šių rodiklių reikšmėms, pasiekus kritinio intensyvumo ribą, ir tai rodo didelį jų aerobinių galių talpumą. Deguonies suvartojimas procentais nuo VO 2max  ties anaerobinio slenksčio riba atitinka didelio meistriškumo ištvermės sportininkų modelinius rodiklius: I. T. - 89,49%, A. N. - 81,1%, M. S. - 84,0% VO 2max .  Slidininkų maksimaliojo deguonies suvartojimo rodikliai daug mažesni negu elito slidininkų modeliniai rodikliai. Tikslinga per treniravimo vyksmą taikyti daugiau ﬁ zinių krūvių, skatinančių VO 2max  didėjimą. Slidininkų vestibulinės funkcijos rodikliai varžybų laikotarpio pabaigoje buvo geresni negu parengiamuoju laikotarpiu. Psichoemocinės būsenos rodiklių kaita reiškiasi individualiais požymiais. Raktažodžiai: olimpinis ciklas, fizinis krūvis, fizinis darbingumas, funkcinis pajėgumas, anaerobinis slenkstis, širdies susitraukimų dažnis.