Banalizacja nadprzyrodzoności w kolorowych pismach dla młodzieży - Piotr Tomasz Nowakowski (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Ofertę prasową dla młodzieży cechuje w dużym stopniu tendencja dostrzegalna w funkcjonowaniu szerokiego spektrum współczesnych mediów. Chodzi mianowicie o próbę dostarczania rozrywki za wszelką cenę. Zgodnie z postulatem atrakcyjności, redaktorów wielu pism absorbuje to, co jest "bliskie ciału", co wiąże się z doczesnością i rozrywką. Sprawy bardziej ogólne bądź mniej atrakcyjne interesują ich w mniejszym stopniu lub wcale. Dostrzegamy to między innymi w zjawisku banalizacji nadprzyrodzoności