Farklı İrreversibl Hidrokolloid Ölçü Materyallerinin Zamana Bağlı Boyutsal Değişimlerinin Karşılaştırılması - Ayşe Gözde Türk; Akın Aladağ; Övül Kümbüloğlu (Selçuk University, 2023)
Amaç: İrriversibl-hidrokolloid ölçü materyallerinin, firmaların belirttiği bekleme zamanlarının, model netliğini ve ölçünün boyutsal stabilitesini etkileyip etkilemediğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: İki aljinat ölçü materyali Hydrocolor 5 (Zhermack), Colorchange (Cavex) ve 1 polivinilsiloksan ölçü materyali (kontrol) kullanıldı. Her materyal için paslanmaz çelikten ana modelden 50 ölçü alındı. Ölçü materyalleri hemen alçısı dökülen ve 1, 2, 3, 5 gün sonra alçısı dökülen gruplar oluşturuldu (n=10). Modellerden dijital kaliper ile ölçümler yapılarak ölçü materyallerinin boyutsal stabiliteleri karşılaştırıldı. Data tek yönlü ANOVA, Bonferroni ve t testleri ile istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Boyutsal stabiliteyi açısından materyal-zaman etkileşimi anlamlı bulundu (p=0.007). 1. gün, Affinis-DCode - Hydracolor (p=0.015) ve Affinis-DCode - Cavex (p=0.011) arasındaki fark anlamlı; Hydracolor - Cavex arasındaki fark istatistiksel anlamsızdır. 5. gün, Affinis-DCode - Hydracolor (p=0.012), Affinis-DCode - Cavex (p<0.001) ve Hydracolor - Cavex (p<0.001) ölçü maddeleri arasında fark anlamlı bulundu. Hydrocolor (p=0.189) ve Affinis-DCode (p=0.436) için boyutsal değişim istatistiksel olarak anlamsız iken, Cavex 2. ve 5. gün değerlerinde boyutsal değişim anlamlı düzeyde artmıştır. (p=0.003). Bağımsız iki grup t testi ile yapılan değerlendirmede ise başlangıç da gruplar arası fark yok iken 1. 2. 3. ve 5. günlerde farklar istatistiksel olarak anlamlıdır. Sonuç: Başlangıçta irreversibl-hidrokolloid ölçü maddeleri benzer davranış gösterse de, 5. Gün değerlendirmelerinde Cavex en fazla boyutsal değişime uğradı. Farklı marka ve bekleme zamanları irreversibl-hidrokolloid ölçü materyallerinin boyutsal stabilitesini etkilemektedir. Klinik açıdan en doğru yaklaşım, alınan ölçülerden en kısa sürede model eldesinin yapılması boyutsal değişimi minimum seviyede tutacaktır.