МЕЖЛИЧНОСТНОЕ ПРОСТРАНСТВО И ВЗАИМОПОНИМАНИЕ - ОСНОВА ЗДОРОВОГО ОБРАЗА ЖИЗНИ - USM ADMIN (Moldova State University, 2013)
În articol este abordat subiectul cu privire la direcţiile de dezvoltare a sănătăţii, în special la esenţa acesteia, care trebuie corelată cu problema esenţei şi naturii umane. Realitatea existenţei umane, fiind o caracteristică centrală ce formează esenţa conţinutală a persoanei, este legată de modalităţile de interacţiune a acesteia cu alte persoane şi cu lumea, în general. Componenta psihică integrală (generală) a sănătăţii este cea mai sensibilă şi, totodată, cea mai flexibilă pentru toate acţiunile lumii sociale şi se formează sub influenţa lor nemijlocită. Trăsăturile caracteristice persoanei se formează şi se autocreează prin intermediul unui mecanism special constituit în societate, şi anume - relaţiile interper- sonale. Relaţiile persoanei cu realitatea înconjurătoare sunt determinate de orientările valorice şi înţelegerea reciprocă, de capacitatea de a tolera deosebirile dintre persoane, de simţul apartenenţei şi de sentimentul de satisfacţie. Cuvinte-cheie: stil de viaţa sănătos, calitatea vieţii, componentă biologică, psihologică şi socială a noţiunii de sănă- tate, normalitate, dezvoltare morală şi spirituală, integritatea personalităţii, înţelegere reciprocă, relaţii interpersonale mature.