بررسی باور درک شده زنان با سابقه فامیلی مثبت از سرطان پستان و روش های پیشگیری از آن - معصومه هاشمیان; علیرضا حیدرنیا; فرخنده امین شکروی; مینور لمیعیان; کاظم حسن پور; آرش اکابری (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه: احتمال ابتلاء به سرطان پستان در زنانی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند بیشتر از زنان بدون سابقه این بیماری در خانواده می باشد،لذا باور به احتمال بیشتر ابتلاء به این بیماری نسبت به زنان دیگر می تواند انگیزه این گروه از زنان را جهت اتخاذ رفتار پیشگیری کننده از سرطان پستان افزایش دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین باور درک شده این گروه از زنان و تأثیر آن بر رفتار پیشگیری کننده از سرطان پستان، انجام شد. روش‌کار: این مطالعه مقطعی در سال 1391 بر روی 143 زن با سابقه فامیلی بیماری سرطان پستان در شهر سبزوار انجام شد. روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن از طریق روایی محتوی و صوری و پایایی آن با آزمون آلفا کرونباخ (81/0، 71/0) سنجیده شد و با روش مصاحبه تکمیل شد. حداقل و حداکثر نمره ابزار مورد استفاده در خصوص متغیر آگاهی به ترتیب 0 و 19 و در خصوص باور درک شده، 17 و 51 بود. امتیازات به بازه صفر تا صد تبدیل شد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 15) و آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی داری در نظر گرفته شد. یافته‌ها: میانگین سنی زنان مورد مطالعه 5/9±8/32 سال، میانگین نمره آگاهی آنان 30/15±77/41 و در خصوص باور درک شده 30/11±80/57 بود. بین میانگین نمره آگاهی با باور درک شده زنان، ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت (650/0=p، 038/0=r). بر اساس آزمون رگرسیون لوجستیک، با افزایش یک نمره آگاهی، نسبت شانس انجام ماموگرافی 035/1 و با افزایش یک سال سن، این نسبت 037/1 برابر افزایش می یافت. نتیجه‌گیری: بر خلاف انتظار مراقبین سیستم بهداشتی، باور درک شده زنان با سابقه فامیلی سرطان پستان، نسبت به در معرض خطر بودن این بیماری پایین بود.