EFECTUL ANTIHIPERTENSIV AL DESIMPATIZĂRII ARTERELOR RENALE EFECTUATĂ CU DIVERSE GENERAȚII DE CATETERE - Alexandru CARAUȘ; MOISEEVA Anna; CALENICI Oleg; UNTURĂ Ludmila (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Tratamentul hipertensiunii arteriale rezistente rămâne a fi dificilă în pofida progresului înregistrat în dezvoltarea remediilor antihipertensive. În acest context, desimpatizarea arterelor renale și-a demostrat eficacitatea și siguranța confirmată în studii clinice publicate în ultimii trei ani. Ablația complexă a arterelor renale principale și ramificațiilor mici a acestora cu diametru peste 4 mm obținută cu catetere de a doua generație și-a demonstrat superioritatea în reducerea valorilor tensionale față de catetere de prima generație, care permiteau efectuarea ablației doar în ramurile principale ale arterelor renale. În lucrarea actuală este prezentată o parte din cercetarea efectuată în Departamentul Hipertensiuni arteriale, scopul acesteia fiind evaluarea eficacității denervării renale la pacienți cu HTA rezistentă.