Spor eğitimi gören öğrencilerin, dişlerin avulsiyon ve replantasyonu hakkındaki ilk yardım bilgi düzeyinin belirlenmesi - Alper Kapdan; Alper Kuştarcı; Arife Kapdan; Burak Buldur; Murat Ünal (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Sivas ilinde bir spor lisesinde okuyan öğrencilerin diş avulsiyonu ve replantasyonu hakkındaki acil tedavi bilgi seviyesinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Yaşları 15 ile 18 arasında değişen toplam 112 öğrenci ile diş avulsiyonu ve replantasyonu hakkındaki bilgi düzeyini değerlendirmek için, profesyonel bir şekilde hazırlanmış standardize bir metot kullanıldı. Diş avulsiyon ve replantasyonu prensipleri, avulse süt ve daimi dişler, avulse bir dişin replantasyon öncesi temizlenmesi, alveol dışında geçen zaman ve saklama ortamı hakkındaki bilgi düzeyleri değerlendirildi. İstatistiksel analiz için Chi-kare testi kullanıldı. Bulgular: Yaş gruplarına bakılmaksızın diş avulsiyonu, replantasyonu, alveol dışında geçen zaman ve saklama koşulları ele alındığında genel bilgi seviyesinin düşük olduğu görüldü. Yaşlara göre öğrencilerin daimi ve süt dişlerin avulsiyon ve replantasyonu hakkındaki özel bilgi seviyeleri karşılaştırıldığında yaş grupları arası farklılık önemli bulundu(P < 0,05). 16 ve 17 yaş gruplarındaki öğrencilerin orta derecede bilgi düzeyine, 15 yaş grubundaki öğrencilerin ise en az bilgi düzeyine sahip olduğu görüldü. Saklama ortamı ile ilgili olarak öğrencilerin %60,4'ü su içerisinde saklamayı; %11,4'ü ise süt içerisinde saklamayı tercih ettiği belirlendi. Sonuçlar: Spor Lisesi öğrencilerinin diş avulsiyonu ve replantasyonu hakkındaki ilk yardım bilgi düzeyinin düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Avulsiyon ve replantasyon tedavileriyle ilgili ilk yardım bilgi düzeyinin, konuyla ilgili eğitim programları yoluyla arttırılabileceği düşüncesindeyiz.