Garry Hornby, Eric Hall, Carol Hall, Nauczyciel wychowawca, tłum. J. Bartosik, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2005, ss. 304, (oryg. Counselling Pupils and Strategies for Teachers, Routledge Falmer). - Kazimierz Wieczorkowski (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
To niewiarygodne, że w tak niedużej książce omówiono tak wielką liczbę problemów, z którymi spotyka się w swej pracy nauczyciel wychowawca. Rozprawa ukazała się w serii "Kompetentny nauczyciel" i dotyczy zdobywania oraz doskonalenia ważnych kompetencji nauczycieli w zakresie doradztwa pedagogicznego i psychologicznego. Wiele dzieci w wieku szkolnym doświadcza trudności emocjonalnych i sprawia problemy wychowawcze rodzicom i nauczycielom. Aby sobie z nimi radzić, każdy nauczyciel powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu psychologii i odpowiednie umiejętności terapeutyczne, dzięki którym może nawiązywać właściwe relacje zarówno z uczniami, jak i z ich rodzicami....