Škola jako sociální instituce: Vyučovací klima - Helena Grecmanová (Czech Pedagogical Society, 2017)
Příspěvek je věnován některým činitelům, které ovlivňují kvalitu vyučovacího klimatu. Po objasnění základních terminologických otázek a po vymezení zkoumaného problému zaměřujeme pozornost především na typ školy a její klima, vyučovací předmět, organizační znaky školy jako určující složky a činitele vyučovacího klimatu. Upozorňujeme však také na osobnost učitele, jeho pohlaví, motivy, hodnoty, zájmy, postoje k vyučování, protože také jeho považujeme za zásadního činitele  ovlivňujícího s různou intenzitou vyučovací klima. Spolu s učitelem představujeme žáka jako  aktivního tvůrce vyučování a jeho klimatu. Všímáme si, zda mohou na vyučovací klima působit také například inteligence a výkonnostní možnosti žáků, jejich sociodemografické zázemí, poměr chlapců a dívek ve třídě, sebekoncept a individuální znaky žáků. Téma dokumentujeme výsledky výzkumů.