SPACED VOCABULARY ACQUISITION WHILE INCIDENTAL LISTENING - Tetiana Zubenko; Anastasiia Gavrylenko; Tetyana Zhyvotovska; Nadiia Vasylieva (National Technical University of Ukraine "Kyiv Polytechnic Institute", 2022)
Подане дослідження є продовженням попереднього дослідження Зубенко та Шведеля (2019), воно вивчає можливий вплив інтервального повторення лексики на мимовільне засвоєння та збереження 120 тематичних слів англійською мовою 51 україномовним студентом, які вивчають англійську як іноземну в українському університеті. Гіпотеза полягала в тому, що регулярне інтервальне повторення словникового запасу під час мимовільного аудіювання матиме значний і позитивний вплив на засвоєння словникового запасу та його використання в мовленні студентів. У статті розглядаються результати реалізації стратегії інтервального повторення словникового запасу англійської мови студентами ІІ курсу, які охоплювали той самий словниковий запас, який вони вивчали під час першого етапу експерименту в попередньому році. Було створено 7 аудіоуроків для збільшення тривалого збереження цільової лексики в пам'яті учнів. Учасниками були студенти другого курсу українського університету за спеціальністю «Англійська як друга мова» у віці 17-19 років. Їх розподілили на три групи, одну експериментальну та дві контрольні. Дослідження показало, що інтервальне повторення тематичної лексики впливає на її запам'ятовування та збереження у пам'яті людини. Студенти, які використовували стратегію інтервального засвоєння словникового запасу, в результаті написання тесту на кінець експерименту отримали 84,1 проти 80,6 у порівнянні з контрольними групами. Результати дослідження доводять, що стратегія інтервального засвоєння словникового запасу іноземної мови є ефективним методом вивчення нової лексики.