تأثیر تمرینات قدرتی، تمرینات ویژة انگشتان و ترکیبی از آن دو بر سرعت و دقت حرکات ظریف زنان سالمند - زهرا پورآقایی اردکانی; سودابه فرازمند; زهرا سلمان (Sport Sciences Research Institute, 2018)
هدف از اجرای این پژوهش بررسی تأثیر تمرینات قدرتی، تمرینات ویژة انگشتان‌ و ترکیبی از آن دو بر سرعت و دقت حرکات ظریف زنان سالمند بود. بدین‌منظور 30 زن سالمند با میانگین سنی 6/1±4/72 به‌صورت در دسترس انتخاب شدند. پس از گرفتن پیش‌آزمون با استفاده از آزمون پوردو پگبورد، آزمودنی‌ها بر اساس نمرات کسب‌شده در پیش‌آزمون در سه گروه تمرینات قدرتی، تمرینات ویژة انگشتان و تمرینات ترکیبی تقسیم شدند. تمرینات قدرتی در این پژوهش، تمرینات قدرتی استاندارد برای مچ و انگشتان دست بود، تمرینات ویژة انگشتان، شامل حرکات تمرینی توان‌بخشی انگشتان و دست می‌شد و تمرینات ترکیبی، ترکیبی از این دو نوع تمرین بود. هر گروه تمرینی در هر هفته سه جلسة بیست‌دقیقه‏ای به انجام تمرینات پرداختند و بعد از هشت هفته از آنان پس‌آزمون گرفته شد. از آزمون کلموگروف اسمیرونوف، آمارة لون، آزمون تجزیه‌وتحلیل کوواریانس و آزمون تی همبسته به منظور تحلیل یافته‏ها استفاده شد. نتایج نشان داد سه گروه تمرینی در متغیر سرعت و دقت حرکات ظریف، تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند (P>0.05). تمرینات قدرتی و تمرینات ویژة انگشتان بر سرعت و دقت حرکات ظریف تأثیر معناداری داشت (0.05>P)، اما تأثیر تمرینات ترکیبی بر سرعت و دقت حرکات ظریف، معنادار نبود (P>0.05). با توجه به نتایج پژوهش حاضر می‌توان از تمرینات این پژوهش برای بهبود حرکات ظریف سالمندان، چه در منزل و چه در مراکز توان‌بخشی و تمام مراکز نگهداری سالمندان، به‌منظور بهبود کیفیت زندگی روزمره، حفظ استقلال و خودکارآمدی افراد سالمند بهره برد.