Prisoners of Care: The Experience of Loneliness among Caregivers of Individuals with Alzheimer's Disease - Magdalena Leszko; Rafał Iwański; Beata Bugajska (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2020)
Więźniowie opieki: doświadczenie samotności pośród opiekunów osób cierpiących na chorobę Alzheimera Przystosowanie się do choroby Alzheimera jest złożonym procesem. Opiekunowie doświadczają samotności i izolacji, co może niekorzystnie wpływać na ich samopoczucie. Mimo iż negatywny wpływ, jaki może wywrzeć sprawowanie opieki na zdrowie psychiczne i fizyczne, został potwierdzony w wielu badaniach, nie udało się jeszcze uzyskać kompleksowego portretu opiekuna i jego doświadczeń, zwłaszcza jeśli chodzi o doświadczenie samotności i izolacji społecznej. Samotność pozostaje zaniedbanym aspektem doświadczenia opiekuńczego. Wyniki tego badania oferują ważne informacje na temat doświadczenia w opiece zarówno dla psychologów, jak i innych osób zaangażowanych w pomoc osobom starszym.